Phyto Sapiens
Vitamina D este o vitamina liposolubila, si drept urmare, se asimileaza in prezenta grasimilor.

    Se cunosc 7 tipuri naturale de vitamine D, dupa natura sterolilor din care provin, dintre care in terapeutica se folosesc vitaminele D2 si D3.

    Vitamina D2, cunoscuta si ca ergocalciferol, este forma derivata din plante (ergosterol sau provitamina D2).

    Vitamina D2, la fel ca vitamina D3, nu are activitate biologica semnificativa, de aceea este nevoie sa fie metabolizata in forma hormonal activa.

    Activarea are loc in doua etape, mai intai la nivel hepatic si apoi la nivel renal. Vitamina D avand o structura liposolubila este transportata in circulatie sub forma unui complex cu o alfa1 globulina specifica – proteina transportoare a vitaminei D (VDBP = vitamin D binding protein). La nivel hepatic, vitamina D sufera prima hidroxilare pentru a forma 25-OH vitamina D (calcidiol), un metabolit cu activitate biologica limitata. Acesta are un timp de injumatatire prelungit (2-3 saptamani) si constituie principalul rezervor circulant, precum si cel mai bun indicator al statusului global al vitaminei D2.

    Metabolitul 25-OH vitamina D2 creste in ser la nivele masurabile doar la pacientii care consuma produse terapeutice, continand vitamina D2.

    Testele de laborator determina 25-OH vitamina D totala. Nivelul exact al 25-OH vitaminei D care reflecta o rezerva optima a organismului este necunoscut.

    Vitamina D performeaza numeroase functii in organism. De exemplu in metabolismul osos creste activitatea osteoblastelor, mentine absorbtia calciului si matureaza celulele osoase. Este, de asemenea necesara pentru piele, unde intervine in maturarea keratinocitelor si are rol anti-proliferativ. Sustine musculatura scheletica, dar protejeaza si musculatura neteda. Este protector al functiei cardiovasculare si reglator endocrin (inclusiv a secretiei de insulina). Vitamina D are, de asemenea, o importanta majora pentru sistemul imunitar (stimuleaza fagocitoza, reduce factorul de necroza tumorala TNF-alfa). Aceste interventii explica rolul vitaminei D in prevenirea si terapia tulburarilor alergice si a celor autoimune.

    Aproape fiecare a doua persoana in Europa Centrala este deficienta in vitamina D, situatie care, am putea spune, ca se indreapta spre o mica pandemie a carentei de vitamina D.

    Ca urmare, un deficit usor sau moderat poate fi asociat cu:
    (1) afectarea semnalizarii intracelulare,
    (2) tulburari in metabolismul vitaminei K2 si a calciului,
    (3) afectarea proceselor cognitive si a dispozitiei emotionale,
    (4) scaderea activitatii sistemului imun,
    (5) tulburari proinflamatorii,
    (6) dereglari ale sistemului renina – angiotensina,
    (7) scaderea sensibilitatii receptorului insulinic, s.a.

    Deficitul sever conduce la insuficienta mineralizarii tesutului osos nou format (osteoidului), avand drept consecinta dezvoltarea rahitismului la copil si a osteomalaciei si osteoporozei la adult; la malabsorbtie (inclusiv tulburari hepato-biliare, fibroza chistica sau insuficienta pancreatica exocrina), Alzheimer, astm bronsic, autism, BPOC, diabet zaharat 1 si 2, insuficienta cardiaca, lupus eritematos, degenerescenta maculara, miopatii, scleroza multipla, psoriazis, osteoporoza, artrita reumatoida, sclerodermie, precum si la accentuarea dezechilibrelor mentionate anterior.

    Sursele de vitamina D2 sunt: ciupercile shitake, pleurotus, champignon; portocalele; unt; galbenusul de ou; ficatul de cod; pestii grasi: hering, sardine, ton si somon.
    *Laptele de mama: nu contine o cantitate mare de vitamina D (25 U/l), contine sulfat de vitamina D1 (hidrosolubila), insa contine lactoza 7 g/100 ml, care faciliteaza absorbtia vitaminei D si contine Ca si P in raport adecvat (Ca/P=1,7)*

    Concluziile studiilor din literatura actuala internationala sunt comune, si afirma in unanimitate ca necesarul de vitamina D nu poate fi acoperit nici prin expunerea la Soare si nici prin alimentatie.

    Astfel, suplimentarea acesteia se face in cadrul programelor nationale de preventie. Insa acestea au in vedere doar gravidele si copiii pana la varsta de 2 ani, pe cand grupele de risc cuprind majoritatea populatiei globului.

    De exemplu:
    (1) varstnicii (uzura metabolica si lipsa de vitalitate a organelor scade capacitatea de hidroxilare),
    (2) climaxul,
    (3) latitudinea (locuitorii tarilor nordice – Finlanda, Norvegia, Suedia),
    (4) vegetarienii,
    (5) persoanele cu o personalitate introvertita (stresul emotional mentine un nivel ridicat de cortizol, care duce la consumul vitaminei D din organism),
    (6) afectiuni care implica hidroxilarea dificila: dermatologice (inclusiv cu fotosensibilitate), hepatice si renale,
    (7) malabsorbtia:  boala Chron, boala celiaca, fibroza chistica;
    (8) diabetul zaharat tip 1;
    (9) nanism hipofizar (40% dintre acesti copii au concentratii serice de 25 OH vitamina D -probabil datorita suprafetei corporale reduse;
    (10) obezitatea (excesul de tesut adipos conduce la cresterea clearance-ului metabolic al vitaminei D si al metabolitilor sai prin asimilare sporita si la crearea unei dilutii volumetrice a vitaminei D datorita unei mase corporale mai mari);
    (11) medicatie cronica cu steroizi sau anticonvulsivante. Nu sunt rare nici situatiile in care se intalnesc mai multi factori de risc, de exemplu: persoana cu obezitate, imobilizata la pat pe timpul iernii)

    Furnizarea sistematica ortomoleculara de vitamina D2 este oferita de produsul Vitamin D2 1000 I.E. vegan Dr. Wolz.

    Acesta contine 60 capsule, iar fiecare capsula are 1000 u.i sau 25 μg de vitamina D2 vegana si 48 mg de vitamin C. Vitamina D2 vegana (ergocalciferol) provine din drojdie. Este lipsita de constituenti de origine animala si astfel este adecvata inclusiv pentru vegani si vegetarieni. Iar vitamina C provine din ciresele acerola.


    Aportul recomandat este de 1 capsula zilnic, administrata in timpul mesei, atat pentru adulti, cat si pentru copii cu varsta de peste 2 ani (cu precizarea, ca cel mai usor de administrat la acestia este doar continutul acesteia).


    Produsul este potrivit si in caz de diabet. Nu contine gelatina, gluten, lactoza sau coloranti, iar capsula este vegetala.


DR. MED. LARISA DUMBRAVA     17 Noiembrie 2020

Comentarii si intrebari

Lasati comentariu/intrebare

Pentru comenzi telefonice, vă rugăm să sunați la următorul număr: 0731 290 878 (L-V: 9:00 - 16:00)
w

Acest site folosește cookie-uri. Puteți seta ce tipuri de cookie-uri neesențiale doriți să acceptați sau să vă exprimați acordul pentru cookie-uri.

Aceste cookie-uri sunt strict necesare, inclusiv pentru funcționarea optimă a magazinului online.

Acord Nume Procesator Ce face Expirare
cookiesConsent phyto-sapiens.ro Memorează setările dvs. privind cookie-urile 1 an
PHPSESSID phyto-sapiens.ro Păstrează sesiunea curentă de navigare Sesiunea curenta
shopping_cart phyto-sapiens.ro Coșul de cumpărături 1 an
shopping_products_count phyto-sapiens.ro Coșul de cumpărături 1 an
shopping_products_price phyto-sapiens.ro Coșul de cumpărături 1 an
products_order phyto-sapiens.ro Ordine de afișare produse Sesiunea curenta
user phyto-sapiens.ro Înregistrare utilizator 1 an

Aceste cookie-uri ne permit să vă prezentăm produsele din magazin.

Acord Nume Procesator Ce face Expirare
Facebook Pixel Facebook Descriere
https://www.facebook.com/policies/cookies/
N/A
YouTube Google La apasarea butonul Play sunt plasate cookie-uri
https://policies.google.com/privacy
N/A

Aceste cookie-uri ne permit să analizăm modul de folosire al paginilor web pentru îmbunătățirea conținutului.

Acord Nume Procesator Ce face Expirare
Analytics Google Serviciul Analytics de la Google ne permite să vedem paginile cele mai accesate
https://policies.google.com/privacy
N/A
Politica de confidențialitate - Politica Cookies