Phyto Sapiens

     Daca ne imaginam o metropola aglomerata intr-o ora de varf a zilei, cu trotuare intesate de oameni si sosele pline de masini, vom avea o idee despre cum arata microbiomul corpului uman.

    Microbiomul, microflora sau microbiota, cum mai este cunoscut, este format din trilioane de microorganisme (bacterii, virusuri, ciuperci si protozoare) care colonizeaza pielea si mucoasele. Astfel, cavitatea bucala, nasul, urechile, sistemul digestiv, plamanii si vaginul sunt sediul obisnuit al acestora. In cantitatea cea mai mare, insa, microbiomul se afla la nivel digestiv, in special in intestinul gros, dar si cel subtire. La acest nivel, microbiomul include cel putin 1 000 de specii diferite de bacterii avand peste 3 milioane de gene, ceea ce inseamna de 150 de ori mai multe decat cele ale genomului uman. Si acestea cantaresc pana la 2 kg greutate. De fapt, microbiomul este considerat un adevarat organ, datorita functiilor pe care le detine in sustinerea fiziologiei si homeostaziei organismului.

    Ceea ce este interesant la acest organ, este ca o treime din microbiomul intestinal este comuna majoritatii oamenilor, in timp ce doua treimi sunt specifice fiecaruia dintre noi. Cu alte cuvinte, microbiomul este ca un cod personal de identitate unic, la fel ca amprenta digitala.

    Acesta incepe sa se formeze imediat dupa nastere, pe un teren complet steril al fatului, care are doar propriile celule corporale.

    Prin urmare, nasterea naturala si alaptarea asigura primele specii de microorganisme, care sunt preluate in exclusivitate de la mama. Aceste bacterii timpurii ajuta nou-nascutul, sugarul si viitorul adult sa gestioneze alergeni, agenti patogeni, factori cu potential inflamator, controlul greutatii, al metabolismului, s.a.

    Ulterior, prin expunerea la microorganismele din mediul inconjurator (jucarii, praf, animale de companie, imbracaminte, anturaj, etc) si la specificul alimentar, microbiomul fie devine si mai benefic sanatatii, fie se schimba si devine un factor de risc pentru diverse afectiuni.

    Preocuparea exagerata pentru sterilizarea si dezinfectarea tuturor obiectelor cu care un copil sau un adult intra in contact, poate influenta negativ sanatatea, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

    Rolurile microbiomului  sunt multiple si complexe, si sunt in continua cercetare, cu descoperiri uimitoare. Este recunoscut in prezent ca microbiomul este implicat in:
    1. Absorbtia intestinala: se stie ca este extrem de important ceea ce mancam, insa cel putin la fel de important este ceea ce absorbim. Principalul loc de absorbtie (cca 90%) a nutrientilor, are loc la nivelul vilozitatilor intestinului subtire, vilozitati populate de bacterii. Iar, acestea din urma contribuie la fragmentarea alimentelor in molecule mai mici, care astfel se pot absorbi. Cu cat flora intestinala este mai sanatoasa si mai diversa, cu atat absorbtia substantelor nutritive se va face mai optim. Unele dintre ele sunt benefice organismului uman, cum sunt tulpinile Bifidobacterium bifidum si lactis, respectiv Lactobacillus salivarius si casei, in timp ce altele sunt nedorite, de exemplu Staphyllococcus aureus sau Listeria monocytogenes. Flora microbiana din tubul digestiv este de 2 tipuri: de fermentatie si de putrefactie. Cea de fermentatie (85%, cand echilibrul este pastrat) descompune fibrele alimentare continute in fructe, legume si invelisul cerealelor. Iar, flora de putrefactie (maximum 15%, in echilibru) descompune reziduurile proteice continute in carne si alte proteine animale care au ajuns nedigerate la nivelul colonului.
    2. Modularea sistemului imun: aproximativ 70% din functia imunitara se exercita in intestin. Bacteriile descompun substante potential toxice pe care le ingeram odata cu alimentele si determina producerea de anticorpi (celule care lupta impotriva invadatorilor). Prin urmare, sistemul imunitar poate fi optimizat prin fortificarea florei intestinale.
    3. Sinteza unor vitamine: de exemplu, enzimele necesare formarii vitaminei B12 se gasesc numai in bacteriile florei intestinale. Bacteriile intestinale sintetizeaza deasemenea vitamina K (un cofactor in producerea de protrombina si a altor factori de coagulare a sangelui), vitamina B1 (tiamina) vitamina B7 (biotina), vitamina B5 (acidul pantotenic) si vitamina B9 (acid folic).
    4. Reglarea permeabilitatii mucoasei intestinale, impiedicand patrunderea in circulatie a moleculelor mari; odata absorbite, acestea ar putea declansa in timp, instalarea unor afectiuni autoimune.
    5. Influentarea greutatii corporale prin modularea absorbtiei grasimilor, reglarea apetitului si controlul glicemiei. Diversitatea bacteriilor si echilibrul dintre cele benefice si cele neprietenoase reprezinta aspectele cele mai importante in modelarea greutatii corporale. S-a observat ca persoanele obeze au o diversitate mai redusa a bacteriilor intestinale si, totodata, o prevalenta crescuta a bacteriilor de tip Firmicutes. In contrast, o greutate corporala normala a fost asociata cu un numar mai mare de specii de Bacteroides.
    6. Ameliorarea si reducerea inflamatiei cronice: aceasta este declansatorul majoritatii afectiunilor cardiovasculare, metabolice, a bolilor autoimune, degenerative, si nu numai.
    7. Prevenirea instalarii bolii. Cultivarea bacteriilor bune in intestin este prima si cea dintai conditie pe care o putem crea pentru a ne asigura sanatatea intestinului si prevenirea aparitiei bolii.
    8. Modularea expresiei genice: aceasta presupune ca, in ciuda faptului ca ne-am nascut cu o predispozitie genetica spre obezitate (de exemplu), cultivarea unor obiceiuri alimentare bune, care stimuleaza producerea unui microbiom sanatos, va determina recesivitatea (adormirea) genelor pentru obezitate si, totodata, dominanta (trezirea) celor care asigura suplete si sanatate. Aceasta inseamna ca genetica nu poate dicta in exclusivitate fluctuatiile noastre de greutate, ci, din contra, noi suntem cei care influenteaza exprimarea genelor noastre. La fel, se petrec lucrurile si in cazul predispozitiei genetice fata de diabet zaharat tip 1, scleroza multipla, poliartrita reumatoida, etc.
    9. Secretia de neurotransmitatori: desi, cu totii stim ca aceasta este apanajul creierului, bacteriile din intestin produc si ele substante care ne influenteaza starea de fericire sau de tristete, anxietate sau depresie, comunicand direct cu creierul uman. Exista numeroase studii care confirma importanta microbiomului in starea emotionala; s-a descoperit de asemenea ca, in cazul persoanelor cu depresie, microbiomul este mai saracacios si mai putin divers.

    Asadar,  suntem gazda a milioane de diferiti microbi. Pe masura ce intelegem mai multe despre acestia, despre cum interactioneaza unul cu celalalt si cu organismul nostru, vom afla cum putem avea grija de aceasta lume complexa si invizibila, care da forma identitatii noastre, defineste sanatatea si ofera bunastarea fiintei umane.

    De fapt, microbiomul consta in microorganisme care pot fi atat folositoare, cat si potential daunatoare. Intr-un corp sanatos, cele doua categorii coexista in armonie. Dar atunci cand apare o perturbare a acestui echilibru, datorita unor obiceiuri alimentare nesanatoase, consumului indelungat de medicamente, utilizarea prelungita a antibioticelor, expunerii la interventii chirurgicale sau orice fel de stres prelungit, se instaleaza disbioza intestinala (adica, dezechilibrul acestor bacterii).

    Factorul cel mai constant de perturbare sau reechilibrare a microbiomului este alimentatia. O alimentatie bogata in dulciuri rafinate si grasimi trans, saraca in fibre alimentare, consumul de bauturi carbogazoase, de alimente prajite si mancarea de tip fast-food determina scaderea pH-ului intestinal, si astfel favorizeaza dezvoltarea bacteriilor patogene.

    Microbiomul este un mediu dinamic viu, in care abundenta relativa a speciilor poate fluctua zilnic, saptamanal sau lunar, in functie de o multitudine de factori, dintre care alimentatiei ii revine rolul fundamental.

    De aceea, echilibrarea si fortificarea microbiomului intestinal incepe in farfurie, prin intermediul unei alimentatii variate si echilibrate, bogate in legume, fructe si seminte.

    Alimentele contin (1) fie substante care hranesc bacteriile, asa numitele prebiotice, (2) fie specii de bacterii care populeaza si intestinul, cunoscute ca probiotice.

    O oportunitate pentru situatii particulare (suprasolicitari, expunerea la factori agresivi de mediu, copii, gravide, varstnici, dezechilibre si imbolnaviri) este utilizarea suplimentelor alimentare pentru refacerea echilibrului si fortificarea florei intestinale. Acestea pot fi prebiotice, probiotice si simbiotice.

    Prebioticele sunt prezente in vegetale, iar probiotice sunt prezente in alimentele fermentate. Prebioticele sunt fibre alimentare care nu pot fi absorbite sau descompuse de catre organism si, prin urmare, servesc ca sursa de hrana pentru probiotice, avand rol bifidogen (cresc bacteriiloe prietenoase din intestin). Iar, probioticele sunt culturi de microorganisme vii si active care tranziteaza tubul digestiv si colonizeaza colonul. Simbioticele sunt produse rezultate din asocierea prebioticelor cu probioticele.

    Numarul mare si stabilitatea tulpinilor de probiotice alaturi de echilibrul realizat cu prebioticele, reprezinta conditiile prealabile ale succesului.

    Produsele Darmflora plus si Darmflora plus select - Dr. Wolz® respecta aceste conditii si ca urmare demostreaza succesul in numeroase afectiuni, cum sunt: sindromul intestinului iritabil, constipatie, flatulenta, diaree nespecifica, diareea calatorului, diverticuli intestinali, hemoroizi, neurodermatita si intoleranta la lactoza. Rezultatele sunt confirmate atat de Ambulatorul de Medicina Sportiva al Centrului Medical Universitar, cat si de Institutul de Medicina Preventiva, din Freiburg.


Raport empiric cu privire la utilizarea terapeutica a pre- si probioticelor Dr. Wolz  Zell  GmbH (Geisenheim) privind dezvoltarea si activarea florei intestinale: Darmflora  plus si Darmflora plus select, la Institutul de Medicina Preventiva Freiburg (Priv. Doz. Sau. med. Peter Deibert, prof. Or. med. Daniel  Konig si prof. Or. med. Aloys Berg)

    Produsul Darmflora plus select Dr. Wolz a fost dezvoltat special pentru refacerea florei intestinale sanatoase. Un studiu desfasurat in perioada ianuarie-decembrie 2010 a cuprins 433 de pacienti, inclusiv 27 de copii, care prezentau acuze dispeptice vagi, cum ar fi: dureri de stomac, flatulenta, borborisme, tulburari de peristaltism pana la diaree, precum si intolerante alimentare. Colonoscopia nu a evidentiat modificari organice, iar examinarile pentru agentii patogeni ai enteritei au fost negative (nu au evidentiat germeni). Prin urmare, pacientiilor li s-a recomandat terapie nutritionala si Darmflora plus select Dr. Wolz, dimineata si seara, inainte de mese, timp de 3 luni. Rezultatul a fost ameliorarea pana la disparitia completa a simptomelor intestinului iritabil, la majoritatea pacientilor.

Studiu observational pentru sindromul de colon iritabil: tratament cu Darmflora plus select Dr. Wolz: Wolfgang  Spiller,  practician alternativ si nutritionist, Villingen Schwenningen, 2010

    Darmflora plus Dr. Wolz® este o alternativa delicata, sub forma de pulbere, care poate fi usor dozata pentru copii, iar Darmflora plus select Dr. Wolz este prezentata in capsule.

    Inulina continuta este o fibra alimentara din cicoare, si serveste drept hrana pentru culturile de bacterii lactice. Astfel, acestea se pot dezvolta mai bine, si pot stabiliza flora intestinala.

    Culturile de bacterii din Darmflora plus Dr. Wolz® sunt: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium lactis.

    Iar, culturile de bacterii din Darmflora plus select Dr. Wolz® sunt: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium breve, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum si Bifidobacterium lactis.

    Putem concluziona, ca toate grupele de varsta se pot bucura de eficacitatea acestor doua simbiotice, pentru restabilirea si fortificarea florei intestinale in numeroase situatii: in timpul tratamentului cu antibiotice, in intolerante (la lactoza, gluten, etc), alergii, intestinul iritabil, tulburari de tranzit intestinal, afectiuni inflamatorii si autoimune (ex. colita ulcero-hemoragica si boala Crohn), in afectiuni dermatologice, in procese infectioase si disstres.


DR. MED. LARISA DUMBRAVA     16 Noiembrie 2020

Comentarii si intrebari

Lasati comentariu/intrebare

Pentru comenzi telefonice, vă rugăm să sunați la următorul număr: 0731 290 878 (L-V: 9:00 - 16:00)
w

Acest site folosește cookie-uri. Puteți seta ce tipuri de cookie-uri neesențiale doriți să acceptați sau să vă exprimați acordul pentru cookie-uri.

Aceste cookie-uri sunt strict necesare, inclusiv pentru funcționarea optimă a magazinului online.

Acord Nume Procesator Ce face Expirare
cookiesConsent phyto-sapiens.ro Memorează setările dvs. privind cookie-urile 1 an
PHPSESSID phyto-sapiens.ro Păstrează sesiunea curentă de navigare Sesiunea curenta
shopping_cart phyto-sapiens.ro Coșul de cumpărături 1 an
shopping_products_count phyto-sapiens.ro Coșul de cumpărături 1 an
shopping_products_price phyto-sapiens.ro Coșul de cumpărături 1 an
products_order phyto-sapiens.ro Ordine de afișare produse Sesiunea curenta
user phyto-sapiens.ro Înregistrare utilizator 1 an

Aceste cookie-uri ne permit să vă prezentăm produsele din magazin.

Acord Nume Procesator Ce face Expirare
Facebook Pixel Facebook Descriere
https://www.facebook.com/policies/cookies/
N/A
YouTube Google La apasarea butonul Play sunt plasate cookie-uri
https://policies.google.com/privacy
N/A

Aceste cookie-uri ne permit să analizăm modul de folosire al paginilor web pentru îmbunătățirea conținutului.

Acord Nume Procesator Ce face Expirare
Analytics Google Serviciul Analytics de la Google ne permite să vedem paginile cele mai accesate
https://policies.google.com/privacy
N/A
Politica de confidențialitate - Politica Cookies